Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, March 13, 2013

Suasana Di Rumah Anggota ATM Yang Terkorban Dihari Pengebumian

Suasana Di Rumah Anggota ATM Yang Terkorban Dihari Pengebumian

Photo: Lokasi rumah jenazah anggota tenreta kita yg terbunuh semalam di pasir mas ...

Foto Ehsan : Ariff Ismail
Jenazah dua perwira negara, Prebet Ahmad Hurairah Ismail, 24 dan Ahmad Farhan Roslan, 21 tiba di Pangkalan TUDM Subang kira-kira jam 8 pagi tadi untuk istiadat penghormatan terakhir. Al-Fatihah ....

Photo: Lokasi rumah jenazah di pasir mas, Kelantan ....

Foto Ehsan : Ariff Ismail

Photo: Al-Fatihah kepada Perwira Negara ....

Photo: OPERASI DAULAT : BAPA REDA DENGAN KEMATIAN ANAK YANG BERJUANG MEMPERTAHAN NEGAR
BAPA REDA DENGAN KEMATIAN ANAK YANG BERJUANG MEMPERTAHAN NEGARA

Pasir Mas, 12 Mac - "Saya reda kerana kematian arwah adalah untuk mempertahankan negara," kata Ismail Husin, bapa Allahyarham Prebet Ahmad Hurairah yang terkorban dalam pertempuran dengan penceroboh militan di Sungai Nyamuk, Lahad Datu, Sabah, hari ini.

Ismail, 55, berkata beliau menerima berita sedih yang menimpa anaknya itu kira-kira 2.30 petang ini daripada seorang rakan Allahyarham yang menelefon memberitahu anaknya terlibat dalam pertempuran dan terkorban.

"Kali terakhir (Allahyarham) jumpa saya ialah pada hari raya Aidilfitri 2010, selepas itu kami banyak berhubung melalui telefon dan SMS," katanya kepada pemberita ketika ditemui di rumahnya di Kampung Bayu Lalang di sini, hari ini.

Ahmad Hurairah, 24, dari Batalion 7 Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) Tawau, Sabah, terkorban dan dua penceroboh militan terbunuh dalam pertempuran di Sungai Nyamuk, berhampiran Kampung Tanjung Batu.

Ismail, seorang petani, berkata Allahyarham anak ketiga daripada 12 beradik dan seorang anak yang sentiasa mengambil berat serta banyak membantu keluarga.

"Kali terakhir arwah menelefon saya pada 1 Mac, masa itu dua anggota polis terkorban. Arwah beritahu suruh doakannya sentiasa selamat sebab dia nak pergi ke Lahad Datu.

"Kali terakhir arwah (menghantar) SMS ialah 10 Mac (Ahad) beritahu dia kena 'standby' untuk ke Lahad Datu," katanya sambil memberitahu Allahyarham telah empat tahun berkhidmat dalam tentera.

Ibu Allahyarham, Rahmah Mamat, 50, berkata beliau memang sedih dengan kejadian yang menimpa anaknya itu tetapi demi perjuangan untuk mempertahankan negara, beliau reda dengan ketentuan Allah SWT itu.

Anggota keluarga, kenalan dan penduduk kampung mula berkumpul di rumah keluarga Allahyarham untuk menunggu ketibaan jenazah.

Jenazah Allahyarham dijangka tiba pagi esok dan akan dikebumi di Tanah Perkuburan Islam Kampung Lalang. Kedua-dua anggota ATM yang terkorban dinaikkan pangkat Koperal.

Foto sms terakhir Abu Hurairah kepada bapanya.

- BERNAMA
Bayangkan betapa sedih dan hibanya rasa keluarga perwira kita ini.  Begini rupa yang amat menyayat hati, kita di negara sendiri ada makhluk puaka yang senang-senang kata ini semua SANDIWARA !Reactions:

0 comments: